De Volkstuinen

    Aan de Vanekerbeekweg, tegenover de Kinderboerderij Enschede Noord ligt het complex van Tuinvereniging "Het Vaneker". De tuinvereniging is in 1976 opgericht en het terrein wordt gepacht van de Kinderboerderij. Het complex is verdeeld in ongeveer 150 tuintjes die in grootte variŽren van 50 tot 150 m2. De vereniging had in 2007 een bijna volledige bezetting van haar 138 tuinen. Aan het begin van het seizoen heeft ze vier tuinen afgestaan aan de stichting om in de toekomst schooltuinen te realiseren.

    Vanaf februari begint het tuinseizoen. Iedereen is volop bezig met omspitten en bemesten van het eigen stukje grond. De eerste groenten worden gezaaid: doperwten en tuinbonen. Daarna gaan de pootaardappelen, wortelen, uien en radijsjes de grond in. Rond half mei als de kans op vorst geweken is barst het seizoen volledig los. Dan kan bijna alles gezaaid worden. Van courgettes en komkommers tot pompoenen, paprika's en pepers. Dit is ook de tijd dat het onkruid het naar zijn zin heeft. Tijd om te schoffelen dus. Wie zijn tuin goed inricht kan het hele jaar genieten van groenten uit eigen tuin. Zelfs als de winter begint staan er nog diverse planten zoals prei, boerenkool en pastinaken op het land te wachten om geoogst te worden.

Ieder maakt van zijn stukje de tuin die bij hem of haar past. Of het nu is om gezond te eten of om kinderen te laten zien hoe leuk het is om zelf groente te kweken. Misschien enkel om een bloemenperkje aan te leggen en 's zomers heerlijk ontspannen naar de vogels te luisteren. Er wordt vooral plezier beleefd aan het tuinieren. Lekker de mouwen opstropen, buiten zijn, zaaien, planten en kijken hoe de groenten opkomen, groeien en rijpen. Om er vervolgens, als het oogsttijd is, versgeplukt van te genieten of ze met liefde te bereiden in de keuken.

Voor inlichtingen en verhuur: