BoerderijSpeeltuinParkerenOnze dierenProducten

 

Aan de rand van Enschede, waar de stad overgaat in akkers en weiden, ligt één van de mooiste kinderboerderijen van Twente. Een traditionele Saksische boerderij van begin 20e eeuw, werd in de jaren zeventig omgebouwd tot een plek waar kinderen volop kennis kunnen maken met dieren en gewassen. Op een ruim stuk land met een oppervlakte van wel twee hectare, staan stallen en volières en zijn weiden, een vijver, een boomgaard, een terrein met groentetuinen en een speelterrein. Ook is er het oude woonhuis, dat al meer dan dertig jaar wordt bewoond door een familie met hart voor de boerderij.

De kinderboerderij is sinds 1975 in handen van een particuliere stichting die haar inkomsten verwerft uit huur, pacht, donaties, subsidies, sponsoren en verkoop van voer en boerderijproducten. Bestuursleden zijn vrijwilligers die grotendeels afkomstig zijn uit de wijk. Het dagelijks werk wordt gedaan door twee ervaren beroepskrachten die daarvoor worden bijgestaan door een groot aantal vrijwilligers en stagiaires van lokale scholen.

Sinds november 2007 is de boerderij gecertificeerd. Het SKBN certificaat GOED VOOR ELKAAR hangt trots aan de muur en dient als bewijs dat de boerderij het allemaal goed voor elkaar heeft. Ze voldoet aan alle regels voor veiligheid, dierverzorging en milieu, en dit is door een onafhankelijk gekwalificeerd controleur vastgesteld.

De boerderij krijgt zo’n 80.000 bezoekers per jaar. Met name op zomerse dagen is het een drukte van belang. Met name het voeren van dieren is populair. Voer kan verkregen worden bij de beheerder en kippen, eenden, geiten, ezels en schapen zijn er dol op. Na het rondje langs de dieren kan er lekker gespeeld worden op het speelterrein om daarna het bezoek af te sluiten met ranja of een ijsje.